Często myślimy w ten sposób, że skoro mamy idealny plan na otworzenie własnej działalności gastronomicznej to wszystko pójdzie nam jak po maśle. W końcu najważniejsi są ludzie i ich umiejętności gotowania i pieczenia.
Uprawnienia, systemy hotelowe i urządzenia sanitarne
Musimy też zadbać o wyposażenie naszego lokalu, o odpowiednie oprogramowanie dla restauracji, czy też o przyciągnięcie do siebie Klienów na wielkie otwarcie. Jednak za nim to nastąpi to czeka nas żmudne wypełnianie druczków i podań. Sprawy prawne i urzędowe nigdy nie są dla ans przyjemne. W w przypadku tego jak założyć restaurację to mamy do czynienia z jeszcze większym stosem papierów. Przede wszystkim musimy założyć własną działalność gospodarczą i zarejestrować swoją firmę. Musimy też zadbać o to, by spełnić wszelkie normy sanitarne, epidemiologiczne i związane z bezpieczeństwem i higieną pracy. Potrzebne są też oprogramowania. Szczególnie przydają się tutaj pozornie niepasujące systemy hotelowe. Konieczne będą liczne urządzania sanitarne, zarówno w pomieszczeniach przeznaczonych dla pracowników lokalu gastronomicznego, jak również w części służącej nam do gotowania dla naszych gości w lokalu. Wszędzie musi być dostęp do bieżącej wody zimnej i ciepłej, jak również odpowiednia wentylacja. Nie można zapominać o wyśrubowanych normach odnoście czystości wnętrza, jeśli chcemy wiedzieć jak otworzyć kawiarnię, której nie będą nękały kontrole. Musi tam lśnić, żeby w razie kontroli nikt się nie przyczepił.
Takie kontrole na pewno czekają nad na początku naszej działalności, bo urząd musi sprawdzić, czy lokal nadaje się już do użytkowania. Potem jeszcze możemy się starać o pozwolenia, na przykład na sprzedaż alkoholu.