Zdrowa pasta z migdałów

Eksperymentowanie i próbowanie nowych produktów jest czymś normalnym w kuchni, dlatego też wiele osób poszukuje smaków i aromatów w kuchniach innych krajów. Polacy dość często sięgają w kierunku kuchni arabskiej lub amerykańskiej, które kipią od różnorodności.

Skąd się wzięły pasty orzechowe?

pasta orzechowa migdałowaO maśle orzechowym z pewnością słyszał każdy, bo jest dziś bardzo popularne. Przeważnie sięgają po nie osoby, które chcą się zdrowo odżywiać i urozmaicić swoją dietę o wartościowe produkty, które dostarczają organizmowi cenne witaminy i minerały. Co prawda na rynku jest wiele takich produktów, ale orzechy są najczęściej polecane przez dietetyków jako niezbędny składnik każdej diety. Tak naprawdę wszyscy możemy je spożywać, poza osobami uczulonymi na orzechy. Co ciekawe, Orzechy można jeść pod różnymi postaciami, a nawet poddawać je obróbce termicznej i zawsze będą tak samo wartościowe. Jeżeli ktoś nie lubi chrupać orzechów, to idealna dla niego będzie pasta orzechowa migdałowa, którą można dziś kupić niemalże w każdym sklepie spożywczym. Choć migdały nie są orzechami, to jednak większość osób za nie je uważa, dlatego też są stawiane w szeregi z maskami orzechowymi. Masło migdałowe jest niesłychanie bogate w magnez, witaminy z grupy B, witaminę A i E, a także ma sporo żelaza i wapnia. Jeżeli chodzi o sam proces wytwarzania masła, to powstaje ono przez dokładne i wielokrotne zmielenie migdałów. Także taka masa jest wykorzystywana do produkcji marcepanu, który zna chyba każdy z nas.

W sprzedaży możemy znaleźć całe migdały w skórkach, blanszowa, pokrojone w płatki lub w słupki. Są także masła migdałowe, którymi można smarować pieczywo, naleśniki czy też dodawać do ulubionej owsianki lub deseru na zimno i ciepło. Na pewno się sprawdzą na śniadanie.