Czym jest suszona włoszczyzna i czy jest smaczna?

Wbrew pozorom raczej każdy z nas wie co to suszona włoszczyzna. Uznawana za nią jest tak zwana wegeta, jednak czy ktoś czytał jej skład? Są nim głównie szkodliwe substancje takie jak glutaminian sodu, tłuszcze i liczne konserwanty. Nie brzmi jak coś, co chcielibyśmy jeść, podawać dzieciom, prawda? Oczywiście, że nie. Istnieje jednak dość łatwe wyjście z tej sytuacji, wystarczy samemu ją przygotować.

Jak przygotować smaczną, suszoną włoszczyznę

smaczna suszona włoszczyznaDzięki temu będziemy mieli możliwość skontrolowania rzeczywistego składu, będziemy mieli pewność, że nie podajemy naszej rodzinie czegoś, co w jakikolwiek sposób może im zaszkodzić, negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Co zrobić, aby była smaczna suszona włoszczyzna? To nic trudnego. Wystarczy przygotować sobie odpowiedni zestaw warzyw wcześniej opłukanych i obranych ze skórki, najczęściej są to przede wszystkim – marchewka, seler, por, cebula, czosnek, pomidory. Dodaje się do tego również takie zioła jak pietruszkę, rozmaryn, tymianek, bazylię i szałwię, a zwieńczeniem tego wszystkiego będzie sól morska, która jest znacznie zdrowsza od tej kuchennej. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich i przeciśnięcie przez robota kuchennego, wtedy otrzymamy odpowiednią masę warzywną. Musimy ją zważyć, aby wiedzieć, ile soli dodać – jest to 20% wagi masy warzywnej. Następnym etapem jest powolne gotowanie tego wszystkiego przez 2 godziny. Później przekładamy je na blachę, rozprowadzamy po całej jej powierzchni i wsadzamy do piekarnika na około godzinę, temperatura nie powinna być wyższa niż 150 stopni Celsjusza. Później warzywa muszą ostygnąć i wtedy w zasadzie skończone, możemy przesypać ją do szklanego pojemnika i cieszyć się doskonałym smakiem zdrowej przyprawy bez żadnych ulepszaczy smaku. Dzięki temu jest znacznie zdrowsza i dużo bardziej pożywna. Może nawet smakuje dużo lepiej? Sprawdźcie sami.

Jest to przyprawa najczęściej wykorzystywana do przygotowania rosołu, jednak swoje zastosowanie znajdzie również wśród wielu innych dań, z pewnością je urozmaici i wzbogaci ich smak. Przygotowanie własnych wyrobów, przypraw sprawia dużą przyjemność i satysfakcję, a co więcej mamy pewność, że to, co jemy, jest zdrowe. W końcu sami najlepiej wiemy, czego użyliśmy do przygotowania danego specyfiku.