Wybór drewnianych mieszadeł do kawy

Mieszadła do kawy to w zasadzie małe drewniane lub plastikowe patyczki, które służą do mieszania i popijania gorących napojów, takich jak herbata, kawa lub mleko. Czasami mieszadełka do kawy są również nazywane patyczkami do mieszania. To właśnie dzięki nim możemy dokładnie wymieszać napój, który każdego dnia tak wielu z nas pobudza do działania.

Zalety drewnianych mieszadeł do kawy

drewniane mieszadełka do kawyNa rynku dostępne są zasadniczo 3 główne typy mieszadełek do kawy lub patyczków do mieszania. Mowa o mieszadełkach do kawy wykonanych z drewna, plastikowych mieszadłach oraz o mieszadłach wykonanych ze stali nierdzewnej. Nie trzeba chyba nikomu wskazywać, że z tych trzech najbardziej szkodliwe dla naszego środowiska są plastikowe mieszadełka. O tym jak bardzo szkodliwy wpływ na naszą planetę mają produkty jest głośno od wielu lat. Drugim najlepszym wyborem są drewniane mieszadełka do kawy. Są przyjazne dla środowiska i z założenia wysoce biodegradowalne. To właśnie na nie wybór pada najczęściej. Tuż za nimi plasują się mieszadła do kawy wykonane ze stali nierdzewnej. Dlaczego nie są one wyżej od mieszadeł z drewna? Odpowiedź jest prosta – chodzi o komfort użytkowania. Jak wiadomo stal jest materiałem nie do końca przyjemnym w dotyku, a przede wszystkim zimnym. I choć są one bardzo trwałe, wielokrotnego użytku, łatwe do czyszczenia i bardzo przyjazne dla środowiska nadal nie zajmują pierwszego miejsca. O wszystkich tych zaletach możemy z kolei mówić w kontekście mieszadełek do kawy drewnianych. Jedną z najważniejszych zalet używania mieszadełek do kawy z drewna jest to, że nie wpływają one ani nie zmieniają konsystencji ani smaku gorącej kawy. Są odporne na korozję i można je myć w zmywarce. Są  one również stosunkowo tanie.

Jeśli obecnie szukamy lepszej jakości i nietoksycznych, nieplastikowych mieszadeł do kawy, możemy znaleźć kilka niezawodnych marek w sieci. Dziś wiele restauracji stawia na proekologiczne rozwiązania, przez co mieszadełka drewniane są na wyciągnięcie ręki każdego z nas. Stawiając na nie mamy pewność, że smak kawy nie ulegnie zmianie, a przy tym wykonany duży krok w kierunku poprawy środowiska. I choć może wydawać się on niewielki, gdyby każdy smakosz kawy na nią postawił, zdecydowanie można by go nazwać krokiem milowym.