Wysokojakościowe produkty bezglutenowe

Kiedy kilkanaście lat temu dowiedziałem się, że jestem chory na celiakię i muszę przejść na ścisłą dietę bezglutenową początkowo nie wiedziałem nawet, co to oznacza i jak się za to zabrać. Celiakia powoduje bowiem, że z diety należy wyeliminować nawet śladowe ilości glutenu, chociaż wiele produktów, przede wszystkim warzyw i owoców jest po prostu z natury bezglutenowa. Problemem były jednak produkty gotowe, których składy pozostawiały wiele do życzenia.

Wysokiej jakości żywność bezglutenowa

najlepsza żywność bezglutenowaNajwiększym problemem początkowo było dla mnie pieczywo bezglutenowe. Nie byłem jeszcze przyzwyczajony do czytania składów produktów, które nie musiały być też aż tak szczegółowo opisywane jak obecnie, przez co kupowałem gotowe chleby, w których stosowano wiele sztucznych ulepszaczy i konserwantów, dzięki czemu mogły one dłużej czekać na nabywcę na półce sklepowej. Teraz już wiem, że w przypadku chlebów najlepiej skorzystać po prostu z piekarni bezglutenowej, ale kiedyś praktycznie nie było takich miejsc. Alternatywą jest pieczenie chlebów i bułek samodzielnie, w czym obecnie pomaga mi Internet i łatwa dostępność do różnego rodzaju mąk bezglutenowych. Najlepsza żywność bezglutenowa tak naprawdę to ta, która opatrzona jest specjalnym certyfikatem przekreślonego kłosa, ponieważ organizacje wystawiające takie certyfikaty dbają, żeby dany produkt spełniał rygorystyczne normy i nie mógł zostać zanieczyszczony w procesie produkcyjnym. Dzięki temu wiem, który makaron, czy jakie słodycze są sprawdzone pod kątem braku glutenu, a które po prostu zostały określone jako bezglutenowe przez samego producenta. Widząc certyfikat mam pewność, że dany produkt mi nie zaszkodzi i zawsze stawiam na te, które zostały w ten sposób zweryfikowane. Znacznie lepiej wygląda też kwestia składów takich produktów ponieważ w wielu przypadkach nie trzeba wiele, żeby zmienić organizację produkcji tak, żeby nawet śladowe ilości glutenu nie dostawały się do produktu końcowego.

Dostępność produktów bezglutenowych o dobry, sprawdzonym składzie jest dziś znacznie lepsza, niż na początku XXI wieku, a asortyment jest coraz szerszy. Jest to spowodowane coraz większą popularnością diety bezglutenowej i lepszą diagnostyką celiakii, dzięki czemu potencjalny rynek odbiorców produktów bez glutenu jest większy i bardziej atrakcyjny dla producentów żywności.