Zdrowotne właściwości czubrycy zielonej

Górskie wyżyny Bułgarii obfitują w ciekawe i niespotykane w innych regionach zioła i przyprawy. Dzisiaj, w dobie wysoce rozwiniętego transportu oraz logistyki, nie stanowi żadnego problemu zakupienie w naszych lokalnych sklepach produktów, które pochodzą z odległych nawet krajów, a co dopiero z innego europejskiego kraju. Dzięki temu możemy na zawsze odmienić naszą kuchnię oraz zmienić smaki, które towarzyszą nam każdego dnia.

Kiedy warto zainteresować się zieloną czubrycą?

czubryca zielona do dańZainteresowanie innymi kuchniami niż tradycyjna polska kuchnia jest coraz większe. Na początku wszyscy wybierają takie popularne kierunki, jak kuchnia włoska czy francuska, a czasem azjatycka, jednak niewiele uwagi poświecą się kuchni bułgarskiej, która tez jest bardzo ciekawa. Jednym z jej charakterystycznych elementów jest czubryca – mieszanka przypraw oparta na cząbrze górskim. Dzięki niej będziemy w stanie zapewnić naszym daniom unikatowy bałkański aromat i smak. Warto wiedzieć, że cząber górski zawiera wiele olejków eterycznych, le też różnego rodzaju kwasy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Nie dziwi więc, że zainteresowanie mieszanką ziół, która go zawiera, zwiększa się w sezonie jesiennym i zimowym, gdyż ma on duży wpływ na to, jak działa nasz układ immunologiczny. Pozwoli nam to skutecznie rozwiązywać wiele różnych problemów, takich chociażby jak słaba odporność w sezonie grypowym. Dzięki temu będziemy mogli poprawić stan naszego zdrowia, a jednocześnie otworzymy się na zupełnie nowe smaki oferowane przez kuchnię bułgarską, które na pewno przypadną nam do gustu. Jeżeli interesuje nas czubryca zielona do dań mięsnych i ryb to warto wybrać mieszankę, która w składzie posiada cząber górski. Często spotkać można też cząber ogrodowy, jednak nie zapewni to tego samego efektu, gdyż ta odmiana jest zdecydowanie mniej aromatyczna.

Taka wiedza pozwoli nam uniknąć pomyłki podczas kupowania przepraw, które będziemy wykorzystywali. Wiele osób korzysta z takich przypraw do przyprawiania dań mięsnych oraz tłustych, które mogą być trudne do strawienia przez nasz organizm. Dzięki temu będziemy mogli skutecznie rozwiązać wiele naszych problemów, które pojawią się podczas gotowania, ale nie tylko, gdyż lepiej strawione jedzenie będzie przez nas lepiej przyswojone.